Sortiment

Joomla Slide Menu by DART CreationsJoomla Slide Menu by DART Creations

Prihlásenie






Laica kanvice

absolut look

Nákupný košík

VirtueMart
Váš košík je prázdny

Konverzný kurz

1 EUR = 30.1260 SKK

Online

Aktuálne 11 hostia online
Liečivé konope PDF Vytlačiť E-mail

Konope siate ( Cannabis sativa) je jednoročná rastlina vysoká asi 2 metre,  s ochlpenou stonkou a zúbkovitými listami. Rastlina vydáva charakteristickú vôňu vďaka žlazovitým chĺpkom na stonkách a listoch. S človekom je spätá už od nepamäti. Vedel využiť každú jej časť: korene a kvety na medicínu, stonku na textil, semená na jedlo a olej , a vedel ju použiť taktiež ako stavebný materiál alebo zdroj energie vďaka vysokej výhrevnosti. Dlho bolo konope , zvlášť jeho druh indica  , predmetom sporov v zmysle , či je zákonné získavať pryskyricu z kvetov, ktorá je bohatá na psychoaktívne zlúčeniny. Avšak ,vďaka nízkemu obsahu psychoaktívnych látok  v semenách európskeho druhu konope siateho (Cannabis sativa), je možné vyrábať z tohto druhu  konopný olej, ktorý vyhovuje európskej legislatíve. Obsah psychoaktívnych zložiek vo všetkých európskych druhoch  neprekračuje 0,3%. Pre porovnanie Cannabis indica  obsahuje až 25% prudkého narkotika THC.

Zo semien sa olej vyrába jednak extrakciou ,ale aj  lisovaním. Vysoký obsah  omega nenasýtených mastných kyselín vyzdvihuje  konopný olej na vysoko kvalitný masážny pleťový a telový olej. Obzvlášť kvalitná je jeho forma, lisovaný za studena , pretože si zachováva  prírodné zložky a bioaktívne látky v plnej  miere. Vďaka vysokej fyziologickej aktivite esenciálnych  nenasýtených mastných kyselín má tento olej priaznivý vplyv na stárnúcu,  suchú ,dehydrovanú, citlivú,  problematicú ,ekzematickú pleť ( psoreatickú ), teda v prípadoch, keď produkcia týchto kyselín klesá alebo je z nejakého dôvodu narušená.

 

Jeho ďalšie , nie menej dôležité kozmetické aplikácie sú vo forme šampónov, krémov, mastí, balzamov, čistiacich pleťových vôd,a telových mydiel. Vo všetkých týchto produktoch sa uplatňuje kyselina  gama-linolová a linolénová, ktorých  pomer v konopnom oleji je obzvlášť vhodný pre rýchlu biosyntézu a zakomponovanie do metabolizmu bunky. Voľné radikály, ktorých vplyv na rýchle stárnutie pokožky je dnes už dokázaný, sú vďaka silne nenasýtenej povahe konopného oleja rýchle odbúrané.

Aj využitie konopného oleja / hlavne lisovaného za studena / ako stolového oleja alebo doplnku výživy je taktiež veľmi zaujímavé,z nutričného pohľadu, pretože niekoľko lyžičiek konopného oleja pokryje dennú potrebu kyseliny gama- a alfa –linolénovej a linolovej. Konopný olej v nezanedbateľnom množstve obsahuje aj  vitamíny B, B1, B3, B6  a je doporučovaný ako výživná zložka  do prostriedkov po opaľovaní.

Zaujímavý je jeho protirakovinový účinok. Minimalizuje poškodenie DNA peroxidmi vznikajúcimi hlavne  pri trávení v črevách a tým minimalizuje možnosť podieľania sa aktívneho peroxidu na mutagénnom procese v bunke. V oleji z konope bol dokázaný aj obsah terpénov, čo je pre rastlinné oleje netypické. Dostáva sa tam práve zo žlazovitých štruktúr na vrchnej časti rastliny. Tieto terpény  prepožičiavajú oleju protizápalovú aktivitu a zároveň ochranu bunky. Hlavne však v dôsledku ideálneho pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín 3:1 pomáha konopný olej zmierniť alebo až dokonca úplne vyliečiť kožné problémy, ako je suchosť pokožky, atopický ekzém alebo psoreáza. Olej obmedzuje tvorbu nových vrások, zmierňuje  alebo úplne zamedzuje prejavom akné.

Uznáva sa, a mnohé zdroje to potvrdzujú,  že konope pomáha aj  pri liečení extrémnej  straty hmotnosti pri ochoreniach AIDS alebo pri zmiernení vedľajších účinkov chemoterapie.

Konopný olej je veľmi praktický v starostlivosti o vlasy, na masáže a zábaly ( odporúča sa  votrieť  ho do vlasov hodinu pred umytím, zabaliť do uteráku ), obzvlášť pre tenké, lámavé, slnkom zničené vlasy. Priaznivá je kombinácia s  jojobovým olejom. Jeho vtieranie do nechtových lôžok posiľňuje pevnosť a zdravie nechtov.

Vďaka už spomínanému vyváženému zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín je konopný olej považovaný za jeden z najhodnotnejších rastlinných olejov.