Prírodná a bio kozmetika

Aromaterapia u detí do 3 rokov. Ktoré vône zvoliť a ktorým sa radšej vyhnúť?

24.08.2023
Aromaterapia u detí do 3 rokov. Ktoré vône zvoliť a ktorým sa radšej vyhnúť?

Názory na spôsob aplikácie éterických olejov malým deťoch sa rôznia. Kým niektorí autori odporúčajú počkať s aplikáciou na pokožku až do veku cca 5 rokov a uprednostňovať radšej jemnú inhaláciu, ďalší sa zase stotožňujú s názorom, že aplikovať éterické oleje možno aj na pokožku novorodenca, aj keď vo veľmi nízkych koncentráciách. Keďže v aromaterapii platí vždy zlaté pravidlo menej je niekedy viac, skúsme sa riadiť niektorými radami:

 

Striedať a nepoužívať denne

U malých detí sa odporúča nepoužívať éterické oleje príliš často. Hlavne nie jeden éterický olej pravidelne a dlhodobo. Éterické oleje preto striedajte a používajte radšej ob deň, ak je to nutné. V prípade ochorenia používajte jeden olej po dobu 3–5 dní a potom si dajte prestávku.

 

Základná sada pre malé deti

Do základnej sady pre malé deti sa odporúča zaradiť ako Topku mandarinku, levanduľu a obidva harmančeky tzn. harmanček pravý a harmanček rímsky a pre staršie deti nasleduje eukalyptus radiata.

Mandarinka

Éterický olej z mandarinky má upokojujúce účinky, je vhodný pri podráždenosti, strese, nespavosti a detskej hyperaktivite.

Levanduľa

Levandulový éterický olej má upokojujúce účinky, utešuje, upokojuje pri hystérii a strese, napätí aj šoku, používa sa pri nespavosti a má taktiež antivirotické a antibakteriálne účinky.

Harmanček pravý (modrý)

Harmanček pravý (modrý) má upokojujúce účinky na psychiku, pomáha pri bolestiach hlavy aj kožných potiažach, má nezanedbateľné protizápalové účinky. Hodí sa aj proti nevoľnosti a pri kŕčových stavoch.

Harmanček rímsky

Tento harmanček je jemnejší ako harmanček modrý, je to obľúbený éterický olej pre deti vďaka svojim utešujúcim a upokojujúcim účinkom. Môžete ho využiť pri prerezávaní zúbkov, na citlivú ekzematickú pokožku, pri nespavosti, detskej hyperaktivite, hneve a nočnom pomočovaní.

Eukalyptus radiata

Tento éterický olej sa používa pri nachladnutí, infekciách dýchacích ciest, chrípke, nádche, kašli a zápale stredného ucha. Je silne antiseptický a podporuje imunitu. Bežne sa používa pre malé deti, ale niektoré ho môžu znášať aj zle. Neodporúča sa aplikovať ho deťom na tvár.

Ako používať éterické oleje?

Masáže malých detí sú prospešné pre deti aj pre maminky. Môžete deťom masírovať chodidlá, oblasť okolo členkov, pri prechladnutí a kašli hrudník a hornú časť chrbta a pri bolesti bruška uvoľniť kŕče.

Inhalácia u detí od 6 mesiacov až 1 rok postačí 1 kvapka do misky s vodou a u detí od 1 do 3 rokov 1–2 kvapky do aromalampy či difuzéru.

 

Kúpeľ vs. nikdy nekvapkajte éterické oleje priamo do vody

Éterické oleje môžete taktiež pridávať aj do kúpeľa. Je možné aplikovať vopred pripravené zmesi v kúpeľových olejoch, alebo si pripraviť zmes doma. Éterické oleje nie sú rozpustné vo vode. Rozmiešajte ich preto v cca 100 ml plnotučnej smotany alebo v rastlinnom oleji (lisovanom za studena) a nalejte do prúdu vody. Pokiaľ by ste kvapkali éterické oleje priamo do vody, mohlo by to byť pre vaše dieťatko nebezpečné. Vôňa v kúpeli pomôže uvoľniť emócie a upokojiť deti pred nočným spánkom.

Recept: Na skrotenie šelmy

Pokiaľ vaše dieťatko v dobe, keď by sa už malo upokojiť a chystať do postieľky, popadne "amok", vyskúšajte zmes na skrotenie šelmy. Do aromalampy či difuzéra, nakvapkajte 1 – 2 kvapky éterického oleja mandarínka a 1 – 2 kvapky levanduľového éterického oleja. Efekt sa dostaví.

 

Oleje, ktoré sa neodporúčajú pre malé deti

Podľa Asociácie českých aromaterapeutov sú pre malé deti kontraindikované (to znamená, že sa nedoporučuje ich použitie) nasledujúce éterické oleje.

Pre deti do 2 rokov: Klinček (plody aj listy), Jalovec, Lavandin, Lemongras, Levanduľa Spaik, Litsea Cubeba, Mäta (kučeravá, lúčna aj prieporná), Medovka, Muškátový orech, Myrta, Oregano, Pimentovník, Rozmarýn, Myší chvost, Saturejka, Škorica (kôra, listy aj plody), Šalvia muškátová, Tymián thymol, Vavrín, Ylang-ylang, Yzop.

Pre deti do 5 rokov: Anýz (občasné použitie pre deti od 2 rokov je možné do max. koncentrácie na pokožku 0,2%), Bazalka, Fenykel (občasné použitie pri zažívacích potiažach pre deti je v doporučenom dávkovaní bezpečné), Kasia, Libavka, Šalvia lekárska, Tuja.

Na pokožku tváre a krku u detí do 10 rokov: Eucalyptus (polybractea, camaldulensis, radiata, globulus, smithii), Gáfor, Kajeput, Kardamom, Niaouli, Ravensara, Rozmarín, Vavrín.