Parfém na olejovej báze

Doporučujeme: Flakon na 10 ml, 8 ml jojobového oleja (môže byť aj mandľový alebo marhuľový, majú indiferentnú vôňu), 35- 45 kvapiek esenciálnych olejov ≈ 2,2 ml 

Oleje na koži vydržia pomerne dlho, nevyparujú sa tak rýchle ako alkohol, a sú šetrenejšie na pokožku. Vždy začínajte miešaním samotných esenciálnych olejov zvlášť. A až potom dolejte 8 ml nosného oleje.

Parfém na alkoholovej báze

Štandardný parfém obsahuje 20 – 30% esencií, 70 - 80% alkoholu a 0 - 10% destilovanej vody. Zmiešaním vznikne kvalitný parfém, ktorý zreje do 6 – 8 týždňov od výroby a kvalitný a voňavý vydrží po celý jeden rok.

Doporučujeme:  Tmavé sklo s rozprašovačom 25 ml, 12 - 15 ml jemného 96% liehu (z lekárne) 2 - 4 ml destilovanej vody,  6 - 8 ml esencií - spolu 25 ml. (20 kvapiek EO je cca 1 ml)

Nevýhodou olejových parfémov je kazivosť, alkohol vydrží večnosť, zatiaľ čo oleje časom zožltnú. Jojobový olej patrí medzi najtrvanlivejšie. Ak máte vône najprv kvapnite na papierik a po pol hodine ovoňajte. Zistíte, že niektoré sa vyparia skôr, (citrusy), iné vydržia dlhšie (santal, céder). Taktiež ich intenzita je rôzna. Na intenzitu je treba dávať pozor, aby ste niektorý jemnejší olej nezadusili neuváženým množstvom niektorého silnejšieho. Podľa rýchlosti vyparovania sa oleje zaraďujú do hlavy, do srdca  alebo do základu parfému.

Základ:

borovica, céder, fenykel, klinček, jasmín, jedľa, kadidlovník, kardamom, myrha, neroli, pačuli, geránium, ruža, santal, škorica, tuja , vanilka, vetiver, ylang-ylang, zázvor

Srdce:

aníz, badyán, bazalka, lemongrass, cypruštek, fialka, galbanum, geránium bourbon, harmanček, jalovec, jasmín, karafiát, kananga, kardamom, kmín, mandarinka, majoránka, mäta, mimóza, muškátový oriešok, neroli, petitgrain, rozmarín, ruža, ružové drevošalvia muškátová, škoricatymián, tuberóza, ylang-ylang, zázvor


Hlava:

aníz, bazalka, bergamot, citrón, eukalyptus, grepfruit, kajeput, kardamom, kmín, koriander, levandula, lemon grass, limeta, mandarinka, mäta, medovka, petitgrain, pomaranč, neroli, škorica, verbena, zelený čaj

Aby parfém „držal pohromade", musí obsahovať všetky tri druhy vôní,  základ, srdce a aj hlavu.